Община Кюстендил и кюстендилци успешно реализират различни екологични инициативи. Това каза в интервю за "Фокус“ Ирина Велкова, главен еколог на Община Кюстендил. Една от основните кампании, започната през тази година, носи името "Спаси живот“. Тя се провежда заедно с ЕКОПАК – България, а мотото й е "Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове – Спаси живот“. Тази кампания продължава, а целта е да се увеличи с поне 70 % събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината, спрямо предходната година. Ако целта бъде постигната или надмината, ЕКОПАК ще осигури възможност за животоспасяваща първа помощ при сърдечен арест, която ще бъде в помощ на всички жители на общината. "Работим активно по тази кампания. Остава ни още известно количество и се надявам, че всички заедно ще успеем да постигнем заложените изисквания. Надявам се, че всички ще се включим, като общество, като граждани, като хора“, каза Ирина Велкова.

Тя припомни, че Общината дава възможност на хората да предават разделно събрани пластмаса и хартия. За тази цел се осигуряват вани на цирковата площадка. Инициативата е всеки четвъртък от седмицата. Това е за хората и домакинствата, които събират разделно отпадъците си и след това ги предават за преработка. По този начин този вид отпадък не отива на сметищата, а се оползотворява.

Успешна вече е и инициативата за поставянето на контейнери за дрехи – отпадъци от текстил и обувки. "Бяха разположени шест контейнера на различни локации. Те бяха поставени през месец март тази година. До момента са събрани 32 тона дрехи. Това е внушително количество. Те също ще бъдат рециклирани, вложени в друга продукция. Този отпадък също няма да попадне на депо, а ще отиде по предназначение“, каза Ирина Велкова. Амбицията е да се поставят още няколко контейнера, но не само в Кюстендил, а и в по-големите села на общината.

Главният еколог посочи, че активно се работи по почистването на реките Банщица и Струма. Партньорството е с неправителствени организации и доброволци.