Собственик на говорещ папагал се сдоби с акт от Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Той му е съставен за това, че птицата от вида Сив папагал – Жако (Psittacus erithacus), не е регистрирана в законоустановения 15-дневен срок в Екоинспекцията в старата столица, предаде кореспондент на “Фокус". През септември специалистите от РИОСВ са съставили общоо три акта. Останалите два са на дружества за нарушения на Закона за управление на отпадъците – за неводене на задължителна отчетност на отпадъците от дейността и за неизпълнение на дадено предписание от проверка.

През миналия месец експертите на РИОСВ – Велико Търново са извършили 86 проверки на 83 обекта на територията на Великотърновска и Габровска области. В рамките на осъществения контрол са издадени 14 предписания.

Сключени са три споразумения по Закона за административните нарушения и наказания, между наказващия орган и нарушителя, на стойност 2 800 лв.

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 5 341,62 лв. От получените суми 4 273,30 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Свищов (1 600 лв.), Община Велико Търново (1 600 лв.) и Община Лясковец (615,68 лв.).