Седем акта за установени административни нарушения съставиха експертите на РИОСВ - Русе на юридически лица през август.

Три от тях са за нарушения на Закона за управление на отпадъците – за неводене на отчетност и невъведени за контрол входящи и изходящи излезли от употреба моторни превозни средства в информационната система НИСО, както и за непредставена информация.

Общините Дулово и Ситово са санкционирани по Закона за водите, за изхвърляне на отпадъчни води от канализационната мрежа и отклонения от индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителните им документи за заустване. Други две дружества са санкционирани по Закона за шума в околната среда  и Закона за лечебните растения. През месец август 2024 г. не са налагани, спирани, възобновявани и отменяни текущи месечни санкции за замърсяване на компонентите на околната среда, съобщиха от РИОСВ-Русе.

Директорът на РИОСВ - Русе е издал седем наказателни постановления, с което на юридически и физически лица са наложени глоби или имуществени санкции в общ размер 28 300 лв.  Общо събраните суми от РИОСВ - Русе по наложени глоби, имуществени санкции са 800 лв. и по еднократни и текущи санкции (чл. 69 от ЗООС) - 7 814,69 лв. От получените суми през месец юли 2024 г., на общините, през месец август са преведени 6 827,30 лв. Най-голяма сума е получила Община Силистра в размер на 4 695,20 лв.      

Общият брой на проверките от контролираната територия са 146 проверки, като 86 са  планови, а 60 - извънредни. Броят на проверените обекти е 115, а 78 са дадените предписания за отстраняване на констатирани несъответствия с екологичното законодателство.