Експертите на РИОСВ - Русе изпратиха млад екземпляр от вида черен щъркел (Ciconia nigra) в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове на "Зелени Балкани“ в Стара Загора. Птицата е намерена в покрайнините на с. Батин от жител на с. Горно Абланово, община Борово през почивните дни. Няма следи от видими наранявания, но има проблем с крайниците. Птицата е опръстенена от Литва и вероятно е пострадала при есенната миграция. По информация от Спасителния център се касае за стара фрактура на десния крайник и изтощение, съобщиха от РИОСВ-Русе.

Всеки пръстен, с който се маркират птици съдържа информация - уникален номер и имената на страната и организацията, от която е поставен. Опръстеняването е един от най-простите и достъпни методи за изучаване на миграцията и поведението на птиците. Повторното улавяне, наблюдение или намиране на екземпляри е незаменим източник на информация за птиците. Дейността в страната се координира от Българска орнитологична централа към Българска академия на науките (БАН). 

Черният щъркел е малко по-дребен от белия, с черно оперение, с изключение на корема, който е бял. Клюнът и краката са червени. Младите са кафеникави с бял корем. Храни се предимно с риба, но също така с земноводни, насекоми и др.

Обитава поречия на реки и други влажни зони, богати на риба. Гнезди в близост до влажни зони по скали или по дървета в стари гори, далеч от човека.

Далечен мигрант е, като зимува в Африка на юг от Сахара. Есенната миграция е от средата на август до началото на октомври, а пролетната - през март-април. За разлика от белия щъркел, не образува многохилядни ята. Често мигрира на малки групи с други реещи се птици. В България видът е защитен.