Повишаването на глобалната конкурентоспособност на българските висши учебни заведения и изработването на печеливши комуникационни стратегии за привличане у нас на студенти от чужбина, включително и извън Европа, бяха във фокуса на семинар, организиран от Министерство на образованието и науката, с участието на екипи от университети и висши училища от цялата страна. Събитието се проведе на 24 и 25 юни в базата на Технически университет – София. Лектор бе международният експерт по стратегическо планиране, дигитален маркетинг и комуникации Панайотис Каколирис, който е преподавател в редица гръцки университети и създател на теорията "Интелигентните отношения“ – за цифровата трансформация на комуникацията с помощта на изкуствения интелект.

Основната цел на форума бе да представи най-новите тенденции за привличане на международни студенти, да предложи последните проучвания и анализи в сферата на глобалния маркетинг и комуникации в образователната сфера, да посочи добрите примери за успешни практики в Европа в работата с чуждестранни студенти, да даде полезни практически насоки на университетските специалисти с цел изработване на успешни комуникационни концепции, а също и да насочи към идеи как да се подобри взаимодействието между различните институции.

Обучението бе открито от заместник-министъра на образованието и науката Наталия Митева, която поздрави участниците от името на министър Галин Цоков. По време на обучението бяха оповестени данни, според които през следващата 2025 г. се очаква в света да има 250 млн. студенти. Само преди десетилетие, през 2015 г., техният брой е бил 200 млн. На фона на световната тенденция за увеличаване на броя на студентите, в Европа те намаляват по демографски причини. Затова европейските университети се стремят да привличат студенти от цял свят с най-различни похвати. Сред тях е силното онлайн присъствие на университетите, включително чрез различните социални мрежи.

Сред дискутираните теми бяха тези за разбирането на глобалния образователен пазар и за световните тенденции в студентската мобилност, ключовите фактори, влияещи върху избора на дестинация за обучение на студентите, а също и къде е България, в сравнение с други държави. Акцент на семинара бяха още изграждането на силна университетска марка в международен план, комуникацията като един от най-важните академични инструменти за успех, както и ефективното използване на дигитални платформи и социални медии за маркетинг на образователния продукт.

Лекторът Панайотис Каколирис представи иновативния комуникационен подход "intellemo“, съчетаващ интелигентност с емоционалност, запозна представителите на българските висши училища с различните способи да бъдат по-разпознаваеми в онлайн пространството.

Семинарът бе съпътстван с уъркшопи, в които сформираните работни групи от университетите имаха за задача да изработят единна концепция за привличане на чуждестранни студенти, да предложат работещи решения по различни казуси с цел преодоляване на предизвикателства, работа с фокус групи, работа в консорциум в целевата държава, включително предложения за подходи, методи и тактики за изработване на печеливши стратегии.