За поредна година плажовете в Гърция се оказват предпочитано място за почивка от страна на жителите на Благоевград и областта. Хит сред туристите са така наречените еднодневни плажове в южната ни съседка. Това каза за предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“ Здравка Чимева, туроператор и специалист в областта на организираните почивки.

"За нас Бяло море е много близо, особено за хората от общините Петрич и Сандански, които са по-близко до границата. Съвсем нормално е те да предпочитат тези плажове. На нашето Черно море също има страхотни места, пътували сме с нашите туристи, но за един е много по-удобно да идеш до Гърция. Хем си си вкъщи, хем си на море. Другото нещо за Гърция е, че има много диви плажове, храната е вкусна, а и все пак си бил на море в друга страна. Другото нещо е, че подобен вид еднодневни екскурзии не са скъпи“, каза още Чимева.

По думите ѝ за жителите на Благоевградска област е много по-евтино да отидат на плаж на Бяло море, отколкото да пътуват някъде в България.

Друга причина, която подтиква туристите от град Благоевград да пътуват до Гърция за еднодневен плаж е, че в общината няма градски плаж, а цените на съществуващите басейни са горе-долу идентични с организираните екскурзии до Бяло море, показва проверка на "Фокус“. В тази връзка Здравка Чимева коментира, че в крайна сметка не е еднакво да си на плаж на басейн и да си на море.

"Изключително важно е, че водата в Бяло море е с много висок промил на соленост и това изключително добре влияе върху организма на хората. Има и друг момент. Това все пак е Бяло море, там няма такова силно вълнение, има красиви плажове. Приятно е, емоция е създава се една общност. Наистина и аз съм учудена колко много хора се записват“, прибави тя.

Здравка Чимева обясни, че тази година сезонът на еднодневните плажове е започнал още през месец юни и ако се съди по миналата година, то подобен вид екскурзии ще има и до края на месец септември.