95 години от основаването на хижа "Осогово“ ще бъдат отбелязани от Туристическо дружество "Осогово" -  Кюстендил. Това съобщи за "Фокус“ Силвия Михова, секретар на дружеството. Хижата е първата в планина Осогово и една от първите в България. Тя е открита на 12 юли 1928 година. Сградата е построена от майстор Богоя, а материалите за строежа са пренесени с коне и в раниците на туристи.

Дружество "Руен“ при Юношески туристически съюз през 1923 година създава фонд "Хижа". Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924 година – 15000 лева,  Българска земеделска банка дарява 2000 лева, Окръжна постоянна комисия - дървен материал. В края на 1924 година за построяването на хижата е избран комитет с председател Милан Киселички.

В близост на хижата е изграден параклис "Св. Апостоли Петър и Павел".

Хижата е разположена на 1640 м.н.в., в местността "Плавилото", в подножието на връх Кюнек. Поради централното си разположение представлява удобен изходен пункт за посещение на високата част на планината. Мястото е едно от най-предпочитаните за отдих в планината, а всяка година хижата се посещава от стотици любители на природата и чистия въздух в Осоговския балкан. Туристите се на само от страната, но и от чужбина.

Венцеслав ИЛЧЕВ