Една от най-посещаваните забележителности у нас – крепостта Царевец няма безплатна тоалетна. За проблема сигнализира с пост във Фейсбук екскурзовод, който развежда групи на хълма, предаде кореспондент на "Фокус“. В публикацията младият мъж разказва, че днес е завел в историческата крепост група от Азия, като туристите са останали изключително впечатлени и доволни, но не такова е неговото мнение. Той е останал разочарован от факта, че трябва да обяснява защо тоалетната струва 1 лев и проблемът, според него, не е в самата цена, а в цялото недомислие.

Вижте и целия пост без авторска намеса:

"Слънчев следобед в културната и историческа столица на България. Посрещам група от Азия. Бавно тръгваме нагоре към Царевец. Един от туристите се доближава до мен и казва:

- Ivo, toilets please, .. hurry!

Засилвам леко крачка и след 3 минути спираме пред тоалетните на Царевец! И тук настава най - голямото недоразумение на света...когато трябва да обясня, защо аджеба след като преди малко сме платили вход за музеен обект, отново трябва да се бръкнат за левче! И не е проблема за сумата, а за неудобството и срама всеки път когато се опитвам да дам дори и просто обяснение защо тук е така? И да, групата чиято първа спирка след границата е "столицата на културата" не е имала време да си обмени пари! Обиколката свършва и всички ми пляскат...а аз гледам едно тъжно, тъжно...“.

Потребителите коментират, че недомислицата трябва да бъде решена и то незабавно, за да може градът с гордост да се нарича историческа и духовна столица на България.

Проверка на "Фокус“ показа, че в района на Царевец има няколко безплатни химически тоалетни, но хората, които ги използват са единици.

Луиза Транчева