В Кюстендил продължава кампания "Градска рециклиада“, предаде репортер на "Фокус“. Тя е под мотото "Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“ и има за цел 70 % увеличение на събираните рециклируеми отпадъци.

Само за три месеца – от март до май 2023 година в Кюстендил са събрани с 59 % повече пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които ще отидат за рециклиране.

Остават още 3,8 тона до края на годината и финала на градскта рециклиада. Това са само по 10 бутилки или кенчета на месец, които да попаднат на правилното място, ако всеки един го прави.

Как една изхвърлена бутилка или кенче в жълтия контейнер на ЕКОПАК може да спаси живот? Кюстендил ще получи автоматичен дефибрилатор за животоспасяваща първа помощ, ако спечели на финала на кампанията. При успешен резултат ще бъдат поставени един или няколко автоматични дефибрилатора на подходящи обществени места в града.

Незабавно оказаната първа помощ в първите 3 минути след сърдечен арест многократно повишава шансовете за оцеляване и може да спаси човешки живот. В България от внезапен сърдечен арест загиват повече от 10 хиляди човека годишно - 10 пъти повече отколкото в автомобилни катастрофи, пожари и природни бедствия взети заедно! Автоматичните дефибрилатори са често срещани по обществени места в много европейски градове. Те са създадени, за да може всеки, който стане свидетел на внезапен сърдечен арест, да може да окаже животоспасяваща първа помощ и да помогне на човек в нужда.  

Венцеслав ИЛЧЕВ