Имаше преди години, водили са ме нашите, за това го помня, един бобслей и едно монорелсово влакче в Морската градина? Това питат българи от различни краища, които тази година са решили да бъдат на море във Варна.

Днес в рубриката на "Фокус" - "Преди и сега", ще ви припомним за бобслея и трансмобила край Шокъровия канал.

Атракционът бе създаден през 80-те години на миналия век. Веднага се превърна в една от емблемите на морската столица. Бе любим за мало и голямо, за варненци и гостите на града.

Като повечето неща през 90-те години поддръжката на съоръжението спира и то започва да тъне в забрава и разруха.

Иначе преди 11 години, с широко отразен медиен шум и официално подписване пред телевизионните камери на съответния договор и тържествени обещания за по-добра грижа за Морската градина, общината пое стопанисването на любимия на варненци парк.

От тогава изтече много вода, както казват старите хора. Някои от нещата в Морската градина се промениха, но някои не мръднаха, дори затънаха още по-надълбоко в "тинята".

От години от някогашното любимо съоръжение са останали бледи спомени. Прилича на изоставените съоръжения от Олимпийските игри през 1984 година в Сараево, но за там е разбираемо, имаше война, за разлика от България.

Бетонените улеи за спускане с бързи колички са потрошени. Някои от елементите липсват. Растителността ги е превзела.

Монорелсовата конструкция за трансмобила я няма.

Мястото е зловещо. Вечерта често става свърталище на наркомани, клошари, пияници, извратеняци.

Единственото, което Общината е сторила до момента, е премахването в края на втората петилетка на този век на дървени конструкции, които бяха много опасни.

Дали ще видим този атракцион отново в своя блясък не е ясно. Дано поне района бъде облагороден, за да не си стига до медийни заглавия за намерен труп в тази "джунгла" на Морската градина.