Единствената официална реплика на костюма на Нийл Армстронг, която е изложена в Източна Европа се намира в Регионалния природонаучен музей в Пловдив", съобщи Яна Георгиева, уредник от зала "Планетариум" на музея, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. "Тя е при нас благодарение на американското посолство в България. Тук ще бъде до 23 май. Костюмът е направен чрез 3D сканиране и тежи колкото оригиналния костюм на Армстронг. Всяка гънка е в абсолютно реални раззмери. Децата много се вълнуват. Копнеят да го пипнат и да се снимат с него. Това е една уникална инициатива", каза Георгиева.

"Тази наша инициатива е част от програмата ни да развиваме все повече интереса на посетителите към нас за което благодарим на ръководството на Община Пловдив за пълната подкрепа, която ни оказват в това направление", допълни директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

"Благодаря на американското посолство за възможността посетителите на музея да се докоснат до космическото въздухоплаване. Това е забележително. Аз лично си спомням как през 70-те години в Панаира представиха летателния апарат "Аполо 13". Това са мигове, които се помнят цял живот", каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.

"Природонаучният музей е един от най-бурно развиващите се в България и отдавна е надхвърлил рамките на страната като развитите. Отправям също така призив и да продължи да се гласува за Пловдив за най-добра европейска дестинация за туризъм", обяви Пламен Панов, заместник-кмет по "Култура“.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването тези 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и е осъществена по повод 50- годишнината на мисията "Аполо“ 11 и кацането на Луната за първи път, чествано през 2019 година.

Костюмът гостува за първи път в България през януари 2021 година в "Музейко“ в София. Сега той ще бъде показан и в Пловдив, тъй като миналата година РПНМ- Пловдив, в частност отдел Планетариум, получи и прие предложение да се превърне в национален възел на Международния Астрономически Съюз (МАК)- организация на професионалните учени в областта на астрономията.

Цветана ТОНЧЕВА