Нашият най-нов проект е за изграждане на термален парк, който ще се намира между Пампорово и Девин и той ще е единствен по рода си в България с изключително много външни топила, балнозона, закрита зона, ще е в абсолютен синхрон в с това, което Пампорово предлага като концепция за летен и зимен туризъм. Това заяви по време на международната конференция за климатолечение в Пампорово, изпълнителния директор на курорта Мариян Беляков, предаде репортер на "Фокус“. Той подчерта, че срещат изключителна подкрепа от община Девин и кмета за реализацията на проекта.

"Термалната зона ще обслужва целия регион и ще доведе туристи, които ще се пръснат в цялата зона. Очакваме стотици хора на ден в термалната зона. Развитието на Девин, Широка лъка, Пампорово тепърва престои. Правим всичко възможно да е готов да края на следващата есен, но ако не приключим ще гоним приключване лятото на 2026 г. Проектът е много специфичен и интересен, намира се в планинска зона, заобиколена от река от едната страна и възвишения от другата. Има особености, тънки и важни детайлни в проекта, чието изпълнение все още не може да бъдем сигурни с какви трудности ще се сблъскаме по време на изграждането. Ще направим всичко възможно да го направим бързо, но няма да го претупаме, защото това е целта ни за развитите на целия регион“, поясни Беляков.

Той допълни, че ще черпят вода за термалния парк от дебита на Беденсия извор. "Очакваме разрешение за строителство тази есен. Няколко милиона ще е стойнотта на инвестицията. Местността не е равна и ще се налагат допълнителни мероприятия – укрепващи и други. Крайният резултат е да се намираш между естествените води на реката и естествените възвишения на планината и да си там зиме и лете в сняг и дъжд и да се наслаждаваш на минералната вода по начин, който за момента няма такъв в България“, отбеляза Беляков.

Предвид изменящият се климат и геополитическа среда, българските курорти, свързани с климатолечение и минерална вода имат по-голям шанс от всякога в исторически план да се развият, категоричен е изпълнителния директор на "Пампорово“ АД. "Държавата трябва много сериозно за помисли как да подкрепи тези процеси и като говорим за национални приоритети много ще се радвам в политическите програми да има развитието на региони като нашия и това следва се направи с пътища и добра инфраструктура“, допълни Беляков.

Той добави, че летния сезон стартира в Пампорово с нови програми, свързани с климатолечение, с много големи очаквания за развитието на цялостната стара-нова философия за бъдещето. "Считаме, че в следващите години Пампорово през лятото ще се превърне в нещо изключително желано. Имаме индикации, че интересът към летните програми се засилва и от чужди държави. Това ще отнеме време, но факта че водим разговори и за чартърни програми за летни програми говори че сме на правилния път. Наблягаме на устойчивото развитие на този цял сегмент, който не е никак лесен за разработване. От години се занимаваме с климатолечението и разработването му като сегмент. Крайният успех на едни такива програми и философии за развитието на региона свързани с климапотлечението отнема много време. Трябва да сме търпеливи. Родопите ни дават всичко, от което имаме нужда, за да развие това. Общините около Смолян допринасят изключително много за потенциалното развитите на този сегмент. Това лято очакваме да наберем скорост, знаем, че за съжаление сезонът през летните и зимните месеци е само по 2-3 месеца. Очакваме да набираме скорост като снежна топка, която се спуска от върха – малка и стигайки долу тя вече е много голяма“, каза още Беляков.