Представителите на политическите партии в Кюстендил постигнаха съгласие относно разпределението на членския състав на секционните избирателни комисии на територията на община Кюстендил, както и за ръководните места, предаде репортер на "Фокус“. Това стана по време на проведени консултации, свикани от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.

Квотите на партиите и коалициите са съобразно представителството им в предходното Народно събрание. "Мина конструктивно цялото заседание. Достигнахме до едно съгласие и предстои да подпишем протокола“, каза Йордан Тодоров, общински председател на БСП. Относно решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за сумарно вписване на данните от хартиените бюлетини и машините в изборните протоколи Тодоров посочи, че има различни спекулации, но това не би затруднило, а до някаква степен би улеснило комисиите.

От своя страна Михаела Крумова от ПП ГЕРБ посочи, че разпределението е направено с решение на РИК, по определена методика и съобразно парламентарното представителство в предходния парламент. "Постигнахме съгласие. Всеки получава толкова, колкото му се полага“, каза Михаела Крумова. Тя коментира, че в социалните мрежи представители на ДБ се опитват да влияят върху общественото мнение като посочват, че са им дадени само две председателски места. "Това категорично не отговаря на истината. В момента, в СИК за община Кюстендил, "Продължаваме промяната“ има 164 члена, а "Демократична България“ – 112, което в общ сбор те имат 274 члена в комисиите. В ръководните състави "Продължаваме промяната“ имат 74 ръководни длъжности, а "Демократична България“ имат 28. Общо имат 102 ръководни длъжности“, сподели Михаела Крумова.

По отношението на решението на ЦИК за сумарното вписване на данните в протокола Крумова заяви, че вече е прегледала образеца на самия протокол и не мисли, че би могло да се допусне каквото и да е манипулиране на изборния резултат. "ЗА да не се насажда напрежение в обществото мисля, че е по-правилно тези резултати да бъдат отчетени отделно и след това сумирани“, допълни Крумова.

Венцеслав ИЛЧЕВ