Кметът на Габрово Таня Христова, заедно с представители на екипа си, директорът на Бюро по труда Габрово и председателя на КНСБ - Габрово връчиха свидетелства за професионална квалификация на безработни, преминали успешно обучение за помощници в строителството по проект "Шанс за зелена и социална заетост" на КНСБ.

За Габрово партньор на синдиката по проекта е Община Габрово. Таня Христова пожела на курсистите да са здрави, да изберат своето работно място, където да приложат наученото на практика и това да им носи удовлетворение, както финансово така и от съграденото оттях с много труд. 

В продължение на два месеца единадесет безработни на възраст над 50 години, нискоквалифицирани и продължително безработни от община Габрово усвояваха знания по професията "Помощник в строителството", специалност "Основни и довършителни работи". По време на курса, който в по-голямата си част е с практическа насоченост, лицата участваха в изкопни и кофражни работи, товаро-разтоварителни работи, боядисване на пейки и детски площадки в централна градска част и квартали на града – градинката с Мечето, парк "Колелото", детска площадка и пейки срещу Дома на хумора и сатирата, соларно съоръжение тип пейка в зоната до блок Дунав, пейки пред Спортна зала, детското влакче срещу блок "Катюша" и в други довършителни работи. Курсът приключи в средата на месец август с полагане на изпит по теория и практика.

Проектът "Шанс за зелена и екологична заетост" е част от Националния план за действие по заетостта 2024 и се финансира със средства от държавния бюджет. В Габрово той се осъществява със съдействието на Дирекция "Бюро по труда" – Габрово.

Целта на проекта на КНСБ е повишаване на възможностите за успешна реализация на пазара на труда на лицата от рисковите групи.