За Италия сигурността на Черно море е сигурност на Средиземноморието и в този смисъл построяването на транспортния коридор VIII е приоритет за нас. Това заяви пред журналисти в Държавен културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик посланикът на Италия в България Джузепина Дзара, предаде репортер на "Фокус". Паневропейски транспортен коридор VIII е един от десетте паневропейски транспортни коридора и свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. 

Стабилността на Балканите е важна, а най-добрият партньор на Италия е България, допълни още Джузепина Дзара. Тя съобщи, че на 27 юли министърът на външните работи на Италия е поканил на среща в Бриндизи своите колеги от България, Албания и Северна Македония по темата за развитието и ускоряването на процесите, свързани с транспортния коридор VIII. Коридорът е интермодален и включва пристанищата, пътищата, железните пътища, летищата, комбинираните и интермодалните транспортни инфраструктури – помощни съоръжения, необходими за управление на трафика по маршрута.

Италия е четвърта по инвестиции в България, в икономически план с повече от 4 млрд. евро търговски стокообмен за година, подчерта дипломатът. Около 13 000 са българо-италианските фирми, регистрирани в нашата страна, което осигурява трудова заетост на повече от 60 000 българи. Надеждите са инвестициите да се увеличат и то в стратегически сектори - енергетика, строителство на големи инфраструктурни проекти. Интересът на италиански фирми в тези сфери е много голям, отбеляза Джузепина Дзара. Според нея Италия и България могат да се превърнат в големи хъбове по отношение на енергетика и възобновяеми източници на енергия, съответно за Централна и Централноизточна Европа. 

Има големи италиански инвестиции в районите на Русе и Пловдив. Страната ни е много голям износител на резервни части за Италия. В същото време в нашата страна италиански земеделски фирми отглеждат овощни градини с череши, вишни и сини сливи, има преработваща и хранително-вкусова промишленост. 

В областта на туризма през последните години българските туристи избират все повече Южна Италия, подобряването на транспортните връзки между София и Италия и Варна и Италия ще допринесе за по-голям обмен на туристи от двете страни, смята дипломатът.

Посланикът на Италия Джузепина Дзара е сред официалните гости за откриването на Седмицата на италианската култура в "Двореца" в Балчик. С нейното начало в Архитектурния парков комплекс започва една обиколка паралелно в нашата страна и Италия на един творчески проект, върху който са обединили усилия различни институции - Консулският кореспондент във Варна в сътрудничество с Посолството на Италия и Италианския културен институт в София под патронажа на Министерство на културата. Проектът е наречен "Операта – музикалната живопис“.

Жулиета НИКОЛОВА