Двутонна древноримска стела експонираха в Античния керамичен център на Павликени, предаде кореспондент на “Фокус". Надгробна каменна плоча, датирана от втори век, беше поставена на специален постамент. Акцията се осъществи с дарение от членовете на Сателитен Ротари клуб Павликени и по тяхна организация.

Стелата от римско време беше открита по време на есенна оран в края на октомври 2016 година, когато в непосредствена близост до Античния керамичен център край Павликени тракторист закача с машината си камък. Той уведомява Исторически музей-Павликени, а на място археологът Калин Чакъров, който установява, че големината на откритието е надгробна плоча с височина около 3 м височина и 1,20 м ширина и тегло от близо два тона.

За благородната инициатива на Сателитен Ротари клуб Павликени разказа председателят Иван Димитров.

"Намерението ни е плочата да бъде монтирана така, че посетителите на Античния керамичен център да имат достъп до нея, за да се запознаят с този артефакт от античното селище. Отне ни доста време да изработим проекта и конструкцията за монтаж на плочата, тъй като се изисква специфична дейност, а фундаментът е сложен за изпълнение“, каза Иван Димитров.

Той посочи, че намерението на клуба е да продължи съвместните инициативи с Историческия музей.

"Плочата е ценен паметник, тъй като е единствената, която дава информация като имена и епиграфски източници за обитателите на Античния център. Още след откриването й през 2016 г. се заражда идеята да бъде експонирана, а Ротари откликнаха на молбата ни“, казва директорът на Исторически музей Павликени Елена Чанакчиварова – Христова.

Върху лицевата повърхност на надгробната плоча има релефни изображения на две жени, едната от които пред олтар, една мъжка фигура и релеф на Тракийския бог конник. В долното поле перфектно запазеният надпис съдържа обръщение към подземните богове и съобщава кой е погребаният. Неговото име е Гай Урсидий Сенецион, той е живял достойно 40 години, а човекът, който се е погрижил за погребението и издигането на надгробието, е неговата съпруга Юлия Валентина.

Находката има голяма важност за историята на римската вила в Античния керамичен център. За пръв път са получени сигурни данни за  разположението на гробището и е открит най-подробният писмен паметник от това място. Известни са и двама обитатели на вилата – Гай Урсидий и Юлия Валентина, които по всяка вероятност са роднини на основателя на имението.

Първите посетители в Античния керамичен център, който видяха стелата на новото й постоянно място, бяха участниците и публиката в Шестия фестивал "Древна балканска земя“.