Самодейци от всички читалища във видинска община участваха днес в украсяването на двуметрова сурвачка на видинския площад "Бдинци“, предаде репортер на "Фокус".Традиционният предколеден фолклорен фестивал "Бъдник“, който се провежда за 15 поредна година, събра в днешния слънчев ден десетки видинчани и им предложи много приятни емоции.

Самодейците пресъздадоха традиционните за видинския край обичаи и обреди, свързани с Рождество Христово. Коледарите от читалище "Цвят“ нарекоха присъстващите за здраве и берекет.

Малките коледари от детска градина "Арабела“ и малчуганите от детска градина "Зорница“ зарадваха видинчани със своята коледна програма.

Всеки, който желаеше, можеше да види как се месят и сплитат коледни краваи, а най-смелите можеха да направят и собствено коледно кравайче.

В конкурса за обреден хляб участваха самодейци от 20 читалища от област Видин. Първо място спечели колакът на самодейците от читалището в с. Бела Рада. На второ  и трето място се наредиха приготвените коледни погачи от жените от читалищата в Дреновец и Градец. Журито раздаде и  поощрителните награди за самодейците от Дунавци, Капитановци, Синаговци и Майор Узуново.

На коледната трапеза, всеки от участниците и посетителите във фолклорния събор, можеше да опит приготвените от самодейците традиционни местни постни ястия за Бъдни вечер.

Най-голямата атракция на събора "Бъдник“ бе двуметровата сурвачка, в изработката на която се включиха самодейци, ученици, граждани. Всеки бързаше да се снима до сурваката, украсена с разноцветна вълна, сухи чушки, пуканки, парички, ябълки и с всичко, което българската традиция повелява.