Близо 400 страници разказват за магията на българските шевици от русенския регион. Това стана възможно благодарение на уникалния по рода си двуезичен албум на Здравка Димитрова, съобщиха от Областна управа - Русе. Днес тя се срещна със заместник областния управител Людмил Христов и представи пред него книгата, която излезе буквално преди ден. Според Христов това е едно непреходно изкуство, което е неразделна част от българския бит и култура и е достойна емблема на страната ни навсякъде по света. "Благодаря Ви за това, което правите! Бъдете горда от постигнатото през годините!“, каза още Христов и пожела енергия на авторката, с която да продължи да допринася за развитието на културата.



Сборникът включва над 300 български шевици от североизточния край на България и ги представя в детайлни илюстрации и текстове на български и английски език. В продължение на седем години Здравка Димитрова издирва и извезва наново везбени мотиви, които са се срещали по дрехите на нашите прабаби и дядовци. Водена от любовта си към родния край и желанието да съхрани културното наследство на везбеното изкуство, тя отваря прашната ракла, която стои закътана във всеки селски дом.

Сред купища дрехи и платове авторката намира онези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си. Цветни памучни и копринени нишки оформят детайлите, с които преди години е бил описван вселенския ред и мястото на човека в него. В началото на книгата "азбука“ от 20 различни бода дава на читателите нужните познания, за да разкодират правилно всеки елемент. С изключителна прецизност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били използвани за изработката на традиционни престилки, женски и мъжки ризи.

Облекло, което символично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в онези времена, и което днес играе ролята на съкровищница от спомени и знания.

"Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, желание за продължаване на рода, за дълголетие, щастие, късмет, самоирония дори", каза Здравка Димитрова, която е убедена, че везмото има място и в съвременния ни живот. "Български шевици от русенски регион“ е доказателството.

Официалното представяне на книгата ще бъде на 11 май от 18.00 часа в зала "Европа“ на Доходното здание. Същевременно от днес до 12 май във фоайето на Доходното здание всеки ще може да разгледа и изложба от над 70 лично извезани шевици от Здравка Димитрова.

Здравка Монева Димитрова е родена в гр. Русе и израства в с. Сандрово. От 1990 г. живее в САЩ, но през последните години прекарва все по-голяма част от времето си в родината. Любовта й към българския фолклор я подтиква да издирва и съхранява автентични български шевици, носии и книги на етнографска тематика. Омъжена, с две деца и едно внуче. Най-важното в живота й е нейното семейство.

Здравка Димитрова ще дари всички свои авторски приходи от книгата "Български шевици от русенски регион“ на Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“ – Русе.