Добре дошли от името на Община Стара Загора в нашия прекрасен град. За мен е удоволствие да ви приветствам на този специален форум, който вече трета година събира всички свързани от любовта към френския език и култура. Вашето присъствие тук днес е доказателство за значимостта на изучаването и популяризирането на един от най-красивите и богати езици в света, а именно френският. С тези думи Надежда Чакърова, зам.-кмет с ресор "Образование младежки дейности“ се обърна към всички присъстващи на събитието, което се провежда в  ГПЧЕ "Ромен Ролан“, предаде репортер на "Фокус". Организатори на двудневния форум (25-26 октомври) са Френския институт и Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ).

"Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан“ е с доказани традиции в преподаването на френския език, който създава общности. Над 550 млн. души в света са франкофони, което само по себе си говори колко е важно, когато езикът има минало, памет и бъдеще“, акцентира в изказването си г-жа Чакърова.

Тя благодари на всички в залата за труда, ентусиазма и отдадеността, с която поддържат любовта към френския език жива. "Вие сте хората, които развивате, преподавате и палите искрата в младите хора да учат и развиват този език. Възхищавам ви се!“ каза още г-жа Надежда Чакърова, която е била възпитаник на старозагорската гимназия.

"Искам да ви уверя, че  Община Стара Загора винаги подкрепя събития, които по един или друг начин са свързани с френската култура - като франкофонските дни, франкофонския театрален фестивал, както и споделяме традиции, които са свързани с езиковото многообразие и със създаването на обединена общност“, подчерта зам.-кметът.

Зам.-кметът с ресор "Образование и младежки дейности“ пожела успех и ползотворна работа на всички, които ще вземат участие в двудневния форум. На събитието присъстваха Жоел Мейер, посланик на Република Франция, Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко, Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователно сътрудничество към Френския културен институт, както и други партньори и участници в преподаването по и на френски език в България.

По време на двудневния форум "Срещи, посветени на френския език“ участниците ще имат възможност да се включат в дискусии, насочени към актуалните предизвикателства и перспективи в преподаването на френски език. Събитието ще бъде пространство за обмяна на добри практики, обмен на идеи и сътрудничество

Темата на тазгодишното издание на форума е "Преподаване на многообразието на франкофонията“. Тя е избрана в контекста на 19-ата Международна среща на върха на франкофонията, която се провежда през октомври 2024 г. в Международния център на френския език във Виле-Котре и Париж.