Освен предсрочни парламентарни избори, във Варна има и балотаж за избор на районни кметове в два от районите- "Одесос" и "Приморски".

От ЦИК изпратиха указания за двата вота да има различни секционни комисии и да се провеждат в различни помещения. От Районната и Общинската избирателна комисия във Варна обаче заявиха, че гласоподавателите ще гласуват в една секция за двата вида избори.

В секция 148 в район "Приморски" са организирани два къта за гласоподавателите.

"Гласуването ще бъде с две машини и два паравана. Първо за кметски избори ще се гласува и после - за народни представители", каза Желязко Желязков пред БНТ, председател на 184 СИК – Варна.

В тази и останалите подобни секции вотът ще се проведе по следния начин: гласоподавателят влиза, оставя личната карта и гласува в единия кът – с хартиена бюлетина зад единия параван или на машина. Излиза, подписва се и предава личната си карта на съседното бюро, в същата секционна избирателна комисия. След това към другия кът, където ще гласува за кметски избори – на другата машина или с хартия зад другия параван. Излиза, подписва се и си взима личната карта.

Рано тази сутрин започна разтоварването и разпределянето на машините за гласуване по секциите. Общият им брой е 744, от които 198 са предвидени за балотажа на частичните местни избори за кметове на районите "Одесос" и "Приморски".

"Специално искам да отбележа , че гласоподавателите ще гласуват в една секция за двата вида избор. Няма да се налага да ходят в други помещения или в други сгради", заяви Велин Жеков, председател на ОИК Варна.

В случай че двамата кандидати за районен кмет имат равен брой гласове, почти абсурдна вероятност, но все пак възможна, се насрочват нови частични местни избори. Гласоподавателите за местен вот в "Одесос" и "Приморски" са 150 000, а в област Варна за парламентарния вот над 400 000. В болниците има по-малко от 10 секции, а 12 са подвижните за Варна и областта.