И днес, точно в 10 часа, подходите към "Дунав мост 2“ при Видин-Калафат отново бяха блокирани от протестиращите земеделци, предаде репортер на "Фокус“.

Изцяло движението към и от мостовото съоръжение,  за тежкотоварните камиони е спряло. Граничният пункт "Видин“ е затворен на вход и изход от българска и румънска страна, за преминаване на товарни автомобили,и за леки автомобили само на вход от Румъния, каза за "Фокус“ директорът на дружеството, стопанисващо съоръжението адвокат Васил Бенов.  През граничния пункт се пропускат само леки автомобили на изход от България, които са преминали през града и са заобиколили блокадата. Той уточни, че за вчерашния ден, въпреки блокадата и спиране на работата на пункта за повече от седем часа, в двете посоки са преминали над 3200 моторни превозни средства, от които 1600 товарни автомобила. В рамките на денонощието са били обработени всички, чакащи товални автомобили на изход от страната. 

Над 80 тежки машини са разположени и днес на подходите към моста и са препречили пътя. Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите, каза за "Фокус“, че днес блокадата ще  продължи до 17 часа. Той уточни, че протестите на зърнопроизводителите ще продължат докато не бъдат удовлетворени техните искания за: законодателни промени, свързани с тавана на рентите, закона за браншовите организации, закона за кооперациите, промяна на условията на зелената сделка и финансова помощ от 20 лв. на декар във връзка с войната в Украйна.

Земеделците настояват и за нова методиката за подпомагане на сектора.

Видинските зърнопроизводетели, членове на съюза са 58, те обработват  над 350 000 дка земя на територията на региона. В протеста ги подкрепят вече втори ден и зеленчукопроизводители, пчелари, фермери и други представители на браншовите организации от земеделието от Видинска област.

Ирена Данаилова