Две училища от Пловдивска област започнаха пътя си в програма “Училища за пример" това лято с интензивно обучение.

В името на благополучието, академичните успехи и самоинициативността на децата, директорите и учителите на СУ "Васил Левски" с. Маноле и СУ" Отец Паисий" гр. Стамболийски избраха да са част от най-големия досега випуск на двугодишната обучителна програма на фондация “Заедно в час".

Когато говорим за образование често се казва, че днешните деца са различни и учителите трудно ги мотивират, но рядко се обсъждат конкретни идеи как трябва да се промени преподавателският подход. Именно в това е и ключът към успеха на програма “Училища за пример" - ученикът да бъде в центъра на образователния процес, да бъде активен и да учи чрез преживявания, проекти, работа в групи и други методи, които са му интересни и му дават възможност да осмисли знанията, които получава, а заедно с тях да усвои и ценни умения. В следствие на програмата, учителите добиват навика да си задават въпроса “Какво ще правят учениците в този момент", когато планират часовете си (вместо “Какво ще правя аз").

Училищата могат да заявят интерес към програмата тук: https://zaednovchas.bg/model-schools/.

"Обучението беше много зареждащо, смислено и интересно. Досега не сме присъствали на толкова добро обучение. Класните стаи вече са с ново оформление, чиновете са разместени по нов начин и очакваме с нетърпение следващия модул.“ казва Веселина Александрова на края на 7-дневното лятно обучение. Г-жа Александрова е заместник-директор в едно от училищата от новия випуск - ОУ "Васил Априлов“, гр. Бургас.

По време на програмата участниците имат възможност да усвоят и тестват различни педагогически и управленски практики и да ги адаптират за конкретния контекст, в който работят. Едно от най-ценните неща в програмата е, че тя отключва потенциала, който носи всеки училищен екип. Учителите заедно определят целите за своите ученици, след което заедно планират уроци, така че за децата да е по-лесно да направят връзки между различните предмети, които изучават и да разберат какво е приложението на знанията, които получават в живота.

Учителите "отварят“ класните си стаи - канят колегите си да наблюдават уроците им и после заедно анализират какво се е получило добре и кое може да бъде направено по различен начин, така че да събуди и стимулира интереса на децата. Това създава условия за непрекъснат обем на добри практики между учителите

в училище, което на свой ред прави уроците по-ангажиращи за учениците.

Училищата в програмата сами залагат целите, които искат да постигнат за двугодишния период. Всяко училище има и ментор в лицето на опитен човек от образователната система (директори, образователни експерти, учители), който редовно посещава училищата и им помага да приспособят наученото от курсовете

в програмата, така че да е от полза за специфичните нужди на учениците им.

Мисията за фондация "Заедно в час“ е всяко дете в страната да получи достъп до качествено образование, което го подготвя за съвременния живот.

Кандидатстването за следващия випуск на програмата ще започне в началото на октомври месец. Актуална информация за процеса по кандидатстване има на сайта на програма "Училища за пример“.