Две са кандидатурите, които ще се състезават в областния кръг за попълване на Националната система “Живи човешки съкровища". Те бяха подадени до областния управител в посочения срок до 15 октомври, предаде кореспондент на “Фокус".

Първото предложение е от Народно читалище “Напредък - Елена - 1863". То е в сфера “Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци", като касае изработка на народни носии, традиционни забрадки и украшения за глава, мъжки капи, косичници и други. Второто предложение е от Народно читалище “Добра Надежда - 1896" от село Караисен и е свързано с пресъздаването и запазването на зимния обичай “Иванови влачуги". И двете кандидатури представят знания, умения и обичаи, свързани с Великотърновския край.

По разпореждане на губернатора Здравков бе сформирана комисия, в която участват представители на различни културни институции и експерти от Областна администрация. Членовете на групата трябва да излъчат едно от двете предложения до края на месец октомври. Победителят ще продължи съревнованието си в националния етап на "Живи човешки съкровища“. Основните цел и идея на системата са да подпомогне опазването на нематериалното културно наследство на страната и предаването му на бъдещите поколения.