2 913 нарушения са констатирали служителите на Дирекция "Инспекция по труда“ във Велико Търново от началото на годината. От институцията уточняват за "Фокус“, че са проверили 681 предприятия, в които работят 29 901 човека. Най-голям брой пропуски има при осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

"По осъществяването на трудовите правоотношения са констатирани 1433 нарушения. По заплащането на труда са констатирани 272 нарушения. За цитирания период са установени 28 лица, работещи без трудови договори. Издадените актове са 67“, уточняват от институцията.

Сумата на забавените трудови възнаграждения за горецитирания период е 335 677 лв. Тя се дължи от две предприятия на територията на област Велико Търново, като и двете са предприели действия по изплащането ѝ.

Благодарение на инспекторите по труда за посочения период са изплатени 518 023 лв. забавени възнаграждения, включително и суми за предишни периоди.

От дирекцията припомнят и, че работещите, че при нарушаване на трудовите им права трябва да подават сигнали своевременно, докато още са на работните си места, и да съдействат на контролните органи, което е гаранция за по-ефективно прилагане на закона. Оплакванията могат да се правят на място във всяка регионална дирекция, по пощата, с куриер, през специалната форма за подаване на сигнали на сайта на Агенцията, чрез Системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление https://edelivery.egov.bg/. Повече информация е публикувана в секцията "Административно обслужване“, рубрика "Център за административно обслужване“.