Две погранични добруджански общини - Шабла от българска страна и Черна вода от румънска, работят съвместно за възстановяване на уникално общо културно наследство, свързано с Хаманджия, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Става дума за археологическа култура на уседнали земеделски племена от късната новокаменна епоха. Най-древната ѝ фаза е Блатница (Дуранкулак), установена в проучванията на Дуранкулашкото езеро.

Идеята е насърчаване на съвместния туристически продукт "Хаманджия-първа цивилизация на стара Европа“. Съвместните усилия за опазване на това културно наследство включват изграждане на три погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността, реставрация на укрепителната стена на Големия остров, изграждане на ново покритие на храма на Кибела, разширяване на пешеходната алея на острова и обособяване на билетен център.

Районът на шабленското село Дуранкулак е известен с това, че там беше открита уникална сграда от периода на културата Хаманджия. Стопанската сграда е без аналог, открита е при археологическите проучвания на селищната могила Големия остров край Дуранкулак. Находката е с площ около 50 кв. метра. Вътре е открито глинобитно съоръжение за съхраняване на зърно, в което са открити изцяло запазени съдове. Община Шабла изпълнява проект, който се нарича "Хаманджия –най-старата цивилизация на Европа". По него е предвидено това съоръжение да бъде експонирано на място, като експозиционен модул, който ще доведе една допълнителна тежест като експозиция, като експониране на открито на тази най-древна архитектура в Европа.

Културата Хаманджия е разпространена през 5500 – 4500 години пр.н.е. в северните и югоизточни български земи, от днешна югоизточна Румъния и на юг от Балкана. Наречена е на името на старото, чисто българско до 1940 г., село Хаманджия до Бабадаг Тулчанско.

Жулиета НИКОЛОВА