В своята 70-годишна история Университетът по хранителни технологии в Пловдив се утвърди като водещ национален център за образование и наука за инженери, технолози, мениджъри и икономисти за хранителната и биотехнологичната индустрия и туризма. От 7 години е безспорен и неизменен лидер в направление “Хранителни технологии". За трета поредна година е включен в престижната международна класация на университетите SCImagoinstitutions ranking, където за 2023-а присъстват само 16 български университета, като УХТ е на първа позиция.

Популярен е сред българските и чуждестранните студенти, а стремежът на ръководния екип да отговори на нуждите на бизнеса, пазара на труда и на общините води до непрекъснатото разширяване спектъра от специалности. В момента експертен екип работи върху създаването на две нови бакалавърски програми с преподаване на английски език, които ще бъдат хибридни, т.е. междуфакултетни, казва гл. ас. д-р Хафизе Фидан. Те са "Храни, кулинарен мениджмънт и туризъм" и "Мениджмънт и технология на храни и напитки". Очаква се обучението по тях да стартира още от следващата академична година.

Целта на новите специалности е да обхванат както чуждестранни, така и български кандидат-студенти от езикови училища, които имат интерес към специалности с преподаване на английски език, посочва д-р Фидан. 

УХТ застана зад разбирането, че обучението в мултикултурна среда е важна част от интернационализацията като средство за повишаване на качеството на образованието, което води до модернизиране на учебния процес, повишаване на международната разпознаваемост и повишаване възможностите за реализация на завършващите ни студенти.

В тази насока стартирахме магистърска програма "Технология на виното и напитките на винена основа", разработена в сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV). По престижната международна програма се обучават както наши, така и чуждестранни студенти.