Значимо събитие, отбелязващо две важни годишнини: 400 години от създаването на първото светско училище в България от Софийския епископ Илия Маринов и 350 години от кончината на бележитите дейци на Чипровската книжовна школа – Архиепископ Петър Богдан Бакшев, Архиепископ Петър Парчевич и Епископ Филип Станиславов, се проведе в Чипровци.

На тържественото събитие присъстваха кметът на Община Калояново Младен Кичев, секретарят на общината Павел Павлов, както и общинските съветници Иван Яков и Христо Пищялов.

Тридневната програма, посветена на тези важни годишнини, беше организирана съвместно от Община Чипровци и Исторически музей Чипровци. В рамките на събитието се проведе и кръгла маса, организирана от д-р Анита Комитска, на която проф. Лилия Илиева и проф. Галя Конах от Варшава изнесоха доклади. Те говориха за международното значение на просветната дейност на чипровските католици и ролята на чипровското училище, както и за личността на Архиепископ Петър Парчевич, разглеждайки теми от областта на езикознанието и литературознанието.

Кметът на Община Калояново Младен Кичев изрази искрената си благодарност към отец Иван Топалски - енорийски свещеник на Калояново и Дуванлии за поканата . Той също така изразява признание за топлото посрещане и отличната организация, осигурена от д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в гр. Чипровци.

Отец Иван Топалски е съорганизатор на събитията по случай двете събития.