Експертите на РИОСВ - Русе настаниха два екземпляра от защитения вид градска лястовица (Delichon urbicum) в гнездата, разположени на северната част на фасадата на сградата на екоинспекцията. Птиците са донесени от жители на Русе, изпаднали от гнездата си при първи опити за летене или избутани от по-здравите си събратя. До момента не са отхвърлени от новия им дом и възрастните полагат грижи за тях.

Лястовиците и бързолетите са най-многобройната група, заедно с малките на белите щъркели, на които е оказана помощ. За малко повече от месец 15 вида защитени птици са изпратени в "Центъра за размножаване и рехабилитация на редки видове“ на СНЦ "Зелени Балкани“ в гр. Стара Загора. Сред тях са черношипа ветрушка, известна още като керкенез, поен дрозд, чухал, домашна кукумявка, голям синигер и представителите на семейство Лястовицови.

Прави впечатление чувството за емпатия, което проявяват гражданите към бедстващите животни, особено към лястовичките и щъркелите, вероятно заради битуващите поверия за щастие и късмет, свързани с тези птици.  

Добре е да се знае, че при намиране на защитено животно в беда, хората трябва да се обръщат към компетентните институции, а не да правят опити да доотглеждат видовете в домашни условия.