Две ключови за МБАЛ “Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица отделения бяха изцяло ремонтирани и обновени. Секторът по очни болести и УНГ отделението бяха официално открити с водосвет днес, в навечерието на Деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец - патрон на лечебното заведение, предаде кореспондент на “Фокус".

Водосветът бе отслужен от протойерей Антоний, който пожела на медицинските екипи здраве и благоденствие. Ремонтът на Отделението по очни болести включва освежаване, подмяна на дограмата, на фаянса и осветлението в манипулационните и приемни кабинети, в лекарските стаи и в болничните стаи, освежаване на коридорите, нови мебели и шкафове, както и ремонт на стълбището към това крило на сградата. Той бе започнат в началото на т.г. и възлиза на 46 885 лева, изцяло осигурени от МБАЛ. Преместването в друго крило на сградата и ремонтът на УНГ- отделението започна в края на миналата година. Те също се извършиха изцяло със собствени средства - 79 119 лева.

Общо за такущата година болницата е заделила за ремонти в сградата от бюджета си 252 020 лева.

“Това е част от цялостната стратегия за развитие на нашата болница - постепенното обновяване на отделенията, докато се стигне до последното, както и инвестициите в медицинска апартура и обзавеждане, и не на последно място инвестициите в обучение на специалисти. Всичко се прави с една единствена цел - да отговорим на потребностите на нашите пациенти, да постигнем по-качествени диагностика и лечение, и удовлетворение у тях", обясни директорът на болницата д-р Иван Иванов.

Заместник- кметът Даниел Божанков припомни, че тази година община Горна Оряховица е осигурила 150 000 лева за болницата. От тях 130 хил. лева са за медицинско оборудване.

“Подпомогнахме разкриването на кабинет за безплатни консултации на двойки с репродуктивни проблеми, а сега сме в преговори с организацията “Капачки за Бъдеще", за осигуряване коблатор-система за УНГ- отделението за извършване на безкръвни операции на сливици за деца. Началникът на УНГ- отделението д-р Стоян Стоянов дм. потвърди, че такъв апарат е много щадящ за малките пациенти. Д-р Илиана Донева, началник на Очно отделение, сподели, че от създаването на отделението през 1968 година, това е първият голям ремонт. "За периода е имало частични ремонти на операционния блок и сервизни помещения. А пациентите ни се увеличават с всяка изминала година, като имаме и от съседни области - от Габрово, Троян, Севлиево, уточни д-р Донева.