"Инжконсултпроект" ООД и "Ий Кей Джей България Кънсъктинг Енджиниърс" ЕООД са подали оферти по обществена поръчка, обявена от Община Благоевград, за изработване на Генерален план за организация на движението.

Предложената цена от първата фирма е 93 000 лева, втората пък е оферирала 74 000 лева, при заложена от възложителя прогнозна стойност 100 000 лева.  

Престои конкурсна комисия да разгледа подадените документи детайлно, след което да излезе с решение. 

С бъдещия Генерален план за организация на движението се цели гарантиране на максимална безопасност и сигурност на всички участници в движението, в това число пешеходци, водачи на леки, товарни автомобили, обществен транспорт, велосипедисти и т.н. 

Планираните реформи по отношение на организацията на движение, с цел облекчаване на трафика, включват нови пешеходни пространства и велосипедни трасета, урегулиране на паркирането в ЦГЧ и кварталите и др.

Предвижда се и въвеждането на промяна в скоростния режим на движението, в определени случаи като преминаване покрай детски заведения, училища, болници и други, в жилищни зони и комплекси, в близост до пешеходни зони и по определени участъци от уличната мрежа, в случай на участъци с концентрация на ПТП.

Преди изработването на генералния план ще бъде направено подробно проучване на транспортната инфраструктура в града, анализ на трафика и необходимостта от нови пешеходни пътеки, велоалеи и осъвременяване на пътните знаци. 

С въвеждането на плана ще се подобрят условията в градската среда, ще се редуцират задръстванията в пикови часове и ще се намали замърсяването на въздуха.