Две донорски ситуации за 24 часа в УМБАЛ “Свети Георги" дадоха шанс за живот на петима, съобщават от пресцентъра на болницата.

Първата донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. Това стана възможно, след установена мозъчна смърт при 56-годишен мъж, чиито близки се съгласяват да дарят органите му за спасяване на чужди животи. Ситуацията е реализирана в УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив, от екипа на болницата с координатор д-р Димитър Казаков в рамките само на 12 часа.

В резултат на това във Военномедицинска академия се извършва чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж.

Бъбреците на донора дават шанс за живот на две жени, съответно на 41 г. и 42 г., трансплантирани успешно в УМБАЛ "Лозенец“.

Поради липсата на подходящи реципиенти в България, за сърцето на донора пристига екип от медици от Унгария, които взимат органа, за да дадат шанс за живот на нуждаещ се пациент.

В рамките само на 24 часа в УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив е реализирана и втора донорска ситуация. Поради сериозни медицински причини, органите не са били подходящи за трансплантация у нас. Медицински екип от Хамбург взима черния дроб на 61-годишния донор.

Така общо петима души получиха шанс за втори живот след донорските ситуации.

УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД – Пловдив поднася искрените си съболезнования на близките на починалите мъже и уважението си към взетото от тях решение да спасят човешки животи при нуждаещи се. Ръководството на болницата изказва и своята благодарност към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса на донорството.