Дванадесетокласникът от Велико Търново Цветомир Генков се представи отлично  на третата Национална конференция за ученици, студенти и докторанти "Информационни технологии и автоматика“, предаде кореспондент на "Фокус".

Темата на форума, в който Цветелин участва, бе "Технологиите и дигиталният свят“. Събитието е част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката.

Под ръководството на своите учители и преподаватели участниците от ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" представиха доклад, постер и презентация в 8 направления – програмиране; разработване на интернет-приложения; автоматизация и роботика; интернет на нещата; софтуерни продукти за анализ и вземане на решения; умни домове, офиси, училища, градове; изкуствен интелект; виртуална и добавена реалност.

Цветомир Генков завършва паралелка с изучаване на английски и френски език и участва в секция "Програмиране“ с 3 мини видео игри, представени в сайта портфолио под ръководството на учителя по информационни технологии Диана Мартинова. Той е един от тримата участници от област Велико Търново и един от четиримата възпитаници на езикови гимназии от страната. Представянето му е равносилно на отлична оценка (6.00) в предварителен кандидат-студентски изпит по общообразователен предмет. Докладът му ще бъде публикуван в Сборника с доклади на Националната конференция за ученици, студенти и докторанти "Информационни технологии и автоматика" и в едно от двете научни списания "Science, Engineering & Education“ или "Electrotechnica & Electronica (Е+Е)".