Апелативен съд – Пловдив потвърди взетата от Пловдивския окръжен съд мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо двама мъже, обвинени в извършване на убийство.

На Иван Димитров и брат му Атанас Димитров са повдигнати обвинения за това, че на 06.10.2024 г. в с. Столетово, обл. Пловдив, като съизвършители и в съучастие умишлено са умъртвили Борис Кисьов, на 48 г., като са го нападнали с нож пред дома му посред нощ, за да "уредят“ дългогодишен спор помежду им за дворно място.

Атанас е осъждан и преди, за това обвинението му е за убийство при условията на опасен рецидив, което се наказва с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. За престъплението, в което е обвинен брат му – за убийство, наказанието е от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Апелативните съдии приеха, че от събраните до момента доказателства, разпити на свидетели, извършени огледи и справки, може да се направи обосновано предположение, че двамата братя са съпричастни към престъпленията, в които са обвинени. На доводите на защитата, че Иван не е участвал в убийството, съдът отговори, че има свидетелски показания за обратното. След нападението над пострадалия, Иван казал пред свидетел "свършихме работата“, а от показанията на други свидетели става ясен механизма на извършване не престъплението.

Съдът счита, че при една по-лека мярка за неотклонение няма опасност от укриване и за двамата обвиняеми, но има опасност от извършване на престъпление. Атанас е излязъл от затвора през 2021 г. и отново е заподозрян в извършване на тежко престъпление, което показва липса на превъзпитание и наличие на трайно установени престъпни навици. За това съдът приема, че най-адекватната мярка за неотклонение спрямо всеки от обвиняемите е "задържане под стража“.

Определението на апелативния съд е окончателно.