Ръководителят на Звено "Младежки дейности“ в Община Стара Загора Здравко Димитров и младежкият работник в Международен младежки център - Стара Загора Нели Минева са част от състава на Националната работна група за местна младежка политика, предаде репортер на "Фокус". Те са определени със заповед на министъра на младежта и спорта Георги Глушков. Изборът им е факт след номинация, направена от Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта към кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Националната работна група за местна младежка политика се създава като експертно консултативно звено по въпросите на младежката работа на национално и местно ниво. Нейното конституиране е насочено към постигане на целите за създаване на благоприятни условия за пълноценно личностно развитие на младежите. Идеята е младите хора у нас да участват по-активно в обществения и икономическия живот, а и да бъдат приобщени в управлението на местно, областно и национално ниво чрез удачни за тях дейности.

"Целта на Министерството на младежта и спорта е да спомогне местните общности да сформират устойчива младежка политика - развитие на общинска стратегия, надграждане на капацитета на местната администрация и други проекти, които да спомогнат младите хора“, е отбелязал зам.-министърът на младежта и спорта Петър Младенов по време на първото заседание на Националната работна група за местна младежка политика.

"Има много добри примери на проекти на местни общини, но резултатите на Националния младежки форум за 2022 г. сочат, че само 23 общини от общо 265 имат създадени местни младежки стратегии и само 20% от тези, които имат, са актуални“, е обобщил зам.-министър Младенов.

Основните цели на Националната работна група са свързани с изграждане на национална стратегия за младежта посредством концепция и план за подобряване на взаимодействието между националната и местната изпълнителна власт, изработване на елементи на местната младежка политика - стратегии, обучения на служители, младежки бюджет, механизми за координиране на младежките политики на местно ниво и др.

Предвижда се Националната работна група да провежда поне по 4 заседания годишно, като следващото е още на 15 ноември 2024 г.