Двама души са задържани по случая с опита за финансова измама спрямо бивша зам.-социална министърка. Това потвърдиха за "Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Велико Търново. От там уточниха и, че двете лица са арестувани на територията на друг регион на страната. Допълниха и, че работата по изясняване на обстоятелствата около криминалното деяние продължава.

"Фокус“ припомня, че вчера Росица Димитрова, която е бивш заместник-министър и по настоящем директор Дирекция "Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново подаде сигнал в полицията, че профилът ѝ във Фейсбук е разбит и неизвестно лице изпраща съобщение до приятелите ѝ, че тя има нужда от пари.

"Никой не е застрахован! Искам да апелирам всички, че колкото и да обичате човека, колкото и да му имате доверие, първо звъннете“, казва Димитрова.

От ОД на МВР – Велико Търново също припомнят да не се предоверяваме.

"Всеизвестно е, че измамниците са изобретателни и намират начин да се възползват от доверието Ви и чрез интернет. Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте лични данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или чрез личен контакт“, призовават от полицията.

Те припомнят и, че разчитайки на доверието ви измамниците могат да влязат например във фейсбук профила ви и да го управляват вместо вас. Една от схемите за това е да ви вкарат в чат с неприлично съдържание или такъв за запознанства, след това "приятелски“ да предложат да ви изкарат от там, но ще ви обяснят, че за целта им е необходим код, който Фейсбук администраторът изпраща, за смяна на паролата. В момента, в който им изпратите този код им предоставяте достъп до фейсбук профила си и те започват да го управляват вместо вас. Най-често на лични съобщения изпращат до приятелите ви молба за плащания на покупки от интернeт сайтове, с обещанието, че после ще ви възстановят сумата. Изпращат код към който трябва да бъде направено плащането, който най-често води до сайтове за интернет залагания. Често плащанията не могат да бъдат сторнирани и парите ви не могат да бъдат възстановени.

Друга използвана схема е ако сте пуснали обява в сайт за продажба на стоки с вас, най-често по вайбър се свърза евентуален купувач. Който е категоричен, че ще закупи продаваната от вас стока и ви предлага да използвате новата услуга, предлаганата от куриерските фирми за интернeт плащания (КУРИЕРСКИТЕ ФИРМИ НЕ ПРЕДЛАГАТ ТАКАВА УСЛУГА) и по този начин веднага си получавате парите, даже още преди да сте изпратили стоката. Изпращат ви линк, отваряйки го "жертвата“ вижда бланка с логото на куриерската фирма, която обаче не е истинска. Попълвайки я вие предоставяте на измамниците лични данни и достъп до банковата си сметка и те могат да оперират с парите в нея. Докато се усетите сметката ви може да бъде източена.