По искане на Окръжна прокуратура-Ямбол бе взета мярка за неотклонение "задържане под стража“ по отношение на румънските граждани М.Й. и А.Й. Те са обвинени за това, че противозаконно са пренесли през територията на страната 11 185 грама сребърни накити. Стоковата контрабанда, която е била предназначена за търговски цели, е в големи размери. Престъплението е осъществено на 27.09.2024 година на ГКПП "Лесово“, обл. Ямбол. То е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. "д“, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като румънските граждани са действали като съизвършители.

По време на разследването е установено, че контрабандните сребърни накити са превозвани в микробус, в който е имало пътници от Турция за Румъния. Те са съобщили на българските митнически власти, че нямат нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна проверка от служители от отдел "Митническо разузнаване и разследване“. В хода на проверката инспекторите откриват 3772 броя бижутерийни изделия от бял метал – пръстени, гривни, обеци, брошки, медальони, синджири и други накити в полиетиленови пликове, укрити на различни места в личния багаж на водача на превозното средство и на неговата съпруга. Общата стойност на сребърните накити възлиза на 89 480 лева.

Контролните действия са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници“, ГД "Гранична полиция“, ГД "Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите.

Определението на Окръжен съд-Ямбол подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.