В предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" ви срещаме с двама млади творци от Пловдив, участници в Международния фестивал "Творците", който се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от културния календар на Пловдив. 

Александър Иванов е от Пловдив и свири соло и класическа китара от 9 години. Участвал е и в камерен състав също. Негови учители са Костадин Динков и г-жа Стела Динкова.

Доволен ли си, че си част от този процес?

Много се радвам и съм щастлив с това, което творя.

Имаш ли си фенове вече, публика?

Фенове още не съм срещал, но публика имам, да. Случвало ми се е да изнасям и концерти.

Преди заключителния концерт на фестивала Александър е удовлетворен, че ще може да покаже това, което вече е научил.

Елена Генчева е участник в пленера на "Творциите" и вече е нарисувала уникални картини. Тя учи педагогика на изобразителното изкуство с живопис в АМТИИ.

Кажете как ви се струва тази инициатива, харесва ли ви, допада ли ви?

Елена Генчева: Да, на мен лично много ми допада, защото се събрахме от различни училища, и от АМТИИ с колежката и си обменяме опит и обсъждаме рисунки, какви техники сте използваме, и така си помагаме взаимно. Така че за мен е лично много специално преживяване, защото и се събрахме много хубави хора и стана добре.

С нови приятелства творческата работа върви по този начин?

Елена Генчева: Да.

За нещата, които рисувате - това ваша воля ли е, или беше определена тематика?

Елена Генчева: По принцип имаме една задължителна тема за едната рисунка, която е за будителите, като имаме няколко будители, от които да си избираме, и всеки си измисля точно какво да направи. Има за Васил Левски, за Христо Ботев, за хан Аспарух също има, има за Рибния буквар, за Петър Берон. Така че всеки си избира какво иска да прави. И вече втората рисунка или там който е приключил с всичките си рисунки, прави трета и четвърта, те са вече на свободна тематика и всеки си решава какво точно да направи.

На какъв етап са вашите неща? Приключвате ги вече?

Елена Генчева: Да, вече се в почти в приключващ етап. Но има време, така че за изложбата ще сме готови.