Два свята-познатия и на тишината, си дават среща в кукленото представление за глухи и чуващи деца "Отвъд стената“, предаде репортер на "Фокус“. Днес във видинската регионална библиотека “Михалаки Георгиев", в театралната куклена постановка, децата и техните родители видяха моменти от живота на две различни същества, всяко потънало в своята изолирана малка вселена, каза пред журналисти директорът на фондация “Арт Бюро" Албена Тагарева. Тези моменти в спектакъла се превръщат в серия забавни епизоди, в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат.

Кукленото представление “Отвъд стената", което е безплатен подарък за децата на Видин по повод предстоящия празник Димитровден,  е щуро, едновременно смешно и тъжно, пътешествие на режисьора Мила Коларова. То отвежда зрителите - малки и големи до истината, че стената е просто илюзия, личен градеж от страхове. Албена Тагарева, уточнява, че концепцията на постановката извежда на преден план социалния проблем за силно ограничената среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот. В представлението "стената“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен, споделя режисьорът Мила Коларова и допълва, че представлението, което е един по-необикновен спектакъл, е предназначено за деца над 6 години.

Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" и Vivacom Регионален грант от фондация “Арт Бюро", в партньорство със Съюза на глухите и Общински културен институт "Дом на културата Красно село", допълни директорът на фондация “Арт Бюро". Тя припомни, че по неофициални данни броят на глухите хора в България е около 120 хиляди души и провокира хората с въпроса дали някога сме се замисляли как се живее в свят без всичко онова, което приемаме за даденост. Например да чуваме смеха или музиката или шума на улицата или гласа на любимия човек.