Два случая на телефонни измами са предотватили съвестни граждани от Шуменско. И за двамата направен опит да бъдат вкарани в схемата като помагачи  - да пренесат "документи" до Руминия. Ето историите с щастлив край за двама възрастни българи:

Двама мъже от Шумен са предали парични суми в полицейското управление в града, след като са се усъмнили, че са станали помагачи в телефонни измами.

В съботния ден в полицейското управление в Шумен местен жител обяснил, че бил нает за транспортна услуга от мъж след обява за работа. Работата му щяла да се състои в това да пренася документи от България до Румъния. Насочен бил да взема пакет с документи от Нови пазар, веднага трябвало да ги закара до офис в Румъния.

Преди да тръгне мъжът споделил на свой приятел, че си намерил доходна работа- щял да пренася документи и да му плащат добре. Приятелят му се оказал полицейски служител. Накарал го да погледне какво пренася и след като станало ясно, че в плика няма документи, а парична сума веднага пристигнал в полицейското управление и ги предал.

Изяснено било, че парите били взети от 83-годишен мъж от Нови пазар, когото телефонни измамници успели да излъжат по познатите схеми - лечение на близък. Паричната сума, която възрастният мъж предал била 4120 лева.

С него се свързали полицейски служители от РУ- Нови пазар преди да разбере, че е измамен. Работата по документиране на престъплението продължава.

При друг случай сумата от 28 500 лева била предадена от мъж от Шумен в полицейското управление в града вчера.

Няколко дни преди това на мобилния му телефон се обадил мъж, който се представил за служител на фирма за изкупуване на земеделски земи в България. Попитал го дали има възможност да пътува до Румъния да пренася документи.

Предложил му добро възнаграждение. Няколко дни поред се чували и му казвал да бъде в готовност за пътуване. Поръчката дошла в неделя. Мъжът трябвало да отиде до град извън област Шумен, да вземе документи и да ги закара в Румъния.

Отишъл на посоченото място, пакет му предала възрастна жена. След като потеглил, провел няколко разговора с мъжа, който го направлявал накъде да кара. Указанията били да се насочи към границата.

Шуменецът се сетил, че жената от която взел парите била разтревожена. Усъмнил се, отворил пакета и видял голяма парична сума.

Последвал разговор, в който попитал защо няма документи, а пари, а мъжът му отговорил, че парите са пратени за покупки на нейни близки. Предложил за транспорта по-голямо възнаграждение, но шуменецът му отказал.

Последвали закани и заплахи, но мъжът предал паричната сума в размер на 28 500 лева в полицейското управление в града. Предстоят действия по документиране на престъплението с полицейски служители от друга областна дирекция.