Над 32 млн. лв. ще бъде бюджетът на Община Девня за 2024 г., стана ясно по време на публичното обсъждане на проекта за бюджет за годината.

"Сумата е двойно по-голяма спрямо не толкова далечната 2018 г. Най-сериозното ни предизвикателство обаче не е изпълнението на бюджета, а множеството проекти, които предстои да започнат още през тази година и да бъдат изпълнени до края на мандата. Вече имаме - извън бюджета, договорено финансиране за 60 млн. лв. по одобрени проекти“, коментира кметът Свилен Шитов пред присъстващите в Пленарната зала на общината.

Повече от 10 са проектите, които предстои да се изпълняват едновременно. Сред тях са обновяването на почти всички обществени сгради във всяко от селищата на общината, проектирането и монтирането на покривните пространства на публичните сгради на фотоволтаици, които да произвеждат ток за осветлението и отоплението на сградите. Предстои да започнат основен ремонт и модернизация на Музея на мозайките, строеж на плувен басейн и градски стадион, подмяна на повече от 30 км водопроводи, изграждане на канализация, разширение и модернизация на пречиствателната станция.

"В момента има толкова много лостове и механизми, по които общините да кандидатстват и да реализират проекти. Но и има редица условия, на които трябва да отговорим, за да се възползваме от средствата. Трябват време, усилия и много добра подготовка. Досега беше лесно, защото, когато тръгваш от нулата, и нов бордюр на тротоара ще бъде забелязан. Сега всеки може да види на телефона си къде какво се случва, хората – с пълно право, искат повече. Това е своеобразно съревнование, което ангажира хората, на които е гласувано доверие, да работят и да правят всичко възможно да отговорят на очакванията на жителите на общината“, допълни кметът на Девня.