Хотел в Кюстендил и къща за гости в Сапарева баня са единствените два обекта, намиращи се в Кюстендилска област, които кандидатстват за помощта за пребиваване на бягащи от войната украински граждани, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Кюстендил. Условията за кандидатстване са регламентирани с решение 181 на Министерски съвет от 30.03.2022 г.

Разселените лица от Украйна, обхванати от временната закрила, въведена в действие от ЕС и приведена в Република България по Закона за убежището и бежанците, включително и лицата под 18 години, имат право на хуманитарна помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър или в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон, в общ размер на 40 лв. без ДДС на едно лице за нощувка и храноден (закуска, обяд и вечеря), в т.ч. туристически данък. Програмата не финансира транспортирането на лицата от български пропусквателен пункт до мястото за настаняване.

Помощта се предоставя за:

- лице, за което е възникнало право да получи временна закрила на територията на Република България – за периода от 24.02.2022 г. до 15.04.2022 г., включително, без оглед на това дали лицето е регистрирано и има издадена "регистрационна карта на чужденец" по реда на Закона за убежището и бежанците-

- лице, което е регистрирано и има издадена "регистрационна карта на чужденец" – през периода от 24.02.2022 г. до 15.05.2022 г., включително

- лице, което е регистрирано и има издадена "регистрационна карта на чужденец, на когото е предоставена временна закрила" и което е започнало работа по трудов договор – до 30 дни от датата на започване на работа, съгласно клаузите на трудовия договор, след регистрирането му по предвидения в Кодекса на труда ред в Национална агенция за приходите, в периода на действие на Програмата.

Програмата се администрира от Министерство на туризма. Местата за настаняване, които не са подали документи за финансиране на първи етап от помощта, могат да го направят и в срок до 15.06.2022 г.

260 хотелиери от цялата страна са подали документи за получаване на помощта до края на вчерашния ден. Те кандидатстват за финансиране на 271 171 нощувки на украински граждани.

167 са регистрираните към днешна дата украински граждани, пребиваващи в Кюстендилска област. Новорегистрираните, от 01.04. до момента, са 17, от които 16 в община Сапарева баня и 1 в община Дупница. В страната броят на регистрираните и получили временна закрила е 42 439.