Тази неделя в Ловеч и емблематичния за града парк Стратеш, се проведе 11-ото поредно издание на "Деца на колела“, в което и тази година имаше рекорден брой от над 170 участници. По традиция събитието се провежда в 2 последователни дни, като в съботния ден има състезание за най-малките от 3 до 9 годишна възраст, а в неделя за по-големите от 10 до 16 години.

В съботния ден на 5-ти октомври, в надпреварата се включиха близо 40 деца, а най-малкия участник на едва 2,5 години бе Христо Киров от София. Това е единственото детско колоездачно състезание в страната ни в този формат към момента – индивидуално спускане за време по разнообразен терен с предимствено отрицателна денивелация. Победител при до 5 годишните е Теодор Цветанов, при до 7 годишните Александър Илков, при децата до 9 години Никола Филипов, а при момичетата Михаела Найденова.

Малко след края на състезанието за малките, в събота следобед, в Ловеч заваля интензивен дъжд, който се повтори на няколко пъти и през нощта, което в допълнение с валежите през състезателния ден, направи състезателното трасе "най-калното“ до този момент на подобно състезание в България, според думите на състезатели и организатори.

Условията допълнително затрудниха участниците, защото освен с различните препятствия, трябваше да се справят и с множеството хлъзгави участъци, които направиха надпреварата още по непредсказуема и интересна. Въпреки това събитието премина успешно, без сериозни инциденти и с много настроение.

Най-доброто време за деня от 1:40.23 мин. постигна Чавдар Нинов от клуб Свободно Измерение – Златица и оглави категорията на 13-14 годишните. След него на почетната стълбичка в категорията се наредиха двама представители на СК Райдърс Юнайтед – Денис Иванов на втора позиция и Светозар Петров на трета.

При по-големите в категория 15-16 години, най-бърз бе Стефан Стоев от КК Курбел с време 1:45.10 мин., а след него се наредиха Стефан Зунев от СК Райдърс Юнайтед и Теодор Петров от Блек Сий Цунами град Бургас.

Много оспорвана беше надпреварата и при най-малките в категорията на 10-12 годишните, а най-доброто време от 1:51.36 мин. успя да постигне Лазар Хаджиколев от КК Хоталич – Севлиево. След него се наредиха Георги Даскалов от КК Кайлъка Райдърс и Борис Димитров.

Състезанието в Ловече бе финален кръг от Детските Даунхил Серии за сезона, които тази година включваха общо 5 старта на различни локации в страната – Тетевен, Плевен, Пампорово, Троян и финалът в Ловеч. В сериите тази година участваха рекорден брой от над 300 деца и младежи от 10 до 16 годишна възраст от цялата страна!

Заслужилите шампиони за годината в отделните възрастови групи: Лазар Хаджиколев /10-12/, Чавдар Нинов /13-14/ и Стефан Стоев /15-16/ бяха наградени лично от кмета на град Ловеч, г-н Страцимир Петков.