Държавно горско стопанство (ДГС) - Добрич ще залеси в пролетните месеци около 40 дка с акация в землището на с. Попгригорово. Това съобщи директорът на стопанството в добруджанския град инж. Цанко Николов, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. По думите на специалиста, работата по европейски проекти е свързана основно със залесяване на горски територии. През миналата година са залесени около 70 дка по различни европейски програми. Политиката на стопанството е да се предпочитат предимно местни дървесни видове, като цер (вид дъб) и акация, която е важна за развитието на пчеларството в региона.

Инж. Николов отбеляза, че пролетта е сезон, в който активно се включват в акции по залесяване граждани, институции и организации. Доста активна е била дейността в тази насока в предходните години. Желанието на ДГС - Добрич е това да продължи, включително в партньорство с образователни институции - училища и детски градини. Със затопляне на времето много граждани избират отдих на открито с разходки и походи сред природата. Това, което трябва да знаят е, че достъпът до горските територии в областта е свободен, но паленето на огън на открито е абсолютно забранен. За съжаление на територията на стопанството няма определени места за пикници. Тепърва ще се работи в тази насока, допълни инж. Цанко Николов.

Със задоволство той отбеляза също, че през последните две години броят на регистрираните случаи на незаконна сеч е намалял чувствително, като причините за това са комплексни - икономически и демографски, не на последно място те са резултат и от добрата политика на Североизточно държавно предприятие по отношение на осигуряване на населението с дърва за огрев през есенно-зимния сезон.

Жулиета НИКОЛОВА