Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет "Ангел Кънчев“ съобразно подписаното Споразумение между правителствата на България и Молдова, съобщиха от Правителствена информационна служба.

По този начин ще се даде възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани от български произход от Тараклийски район и АТО Гагаузия.

Предвижда се в новосъздадената структура да се обучават студенти по специалности от седем професионални направления на Русенския университет "Ангел Кънчев“: Педагогика на обучението по ....“, ,,Администрация и управление“, ,,Информатика и компютърни науки“, "Машинно инженерство“, "Електротехника, електроника и автоматика“, ,,Комуникационна и компютърна техника“ и "Общо инженерство“. Специалностите са избрани в съответствие с потребностите на региона в Република Молдова от висококвалифицирани специалисти за определени професии. Обучението ще се провежда на български, румънски и английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Русенския университет за завършена съответна образователно-квалификационна степен на висшето образование, при желание и европейско дипломно приложение.

През следващите години университетът е в готовност да осигури обучение и по други специалности от професионалните направления на поделението, към които има заявен интерес. В резултат на откриването му ще се затвърди българската политика, водена по отношение на българската  диаспора в региона на град Тараклия, Република Молдова.