Държавният глава Румен Радев днес участва в празника Трифон Зарезан във видинското село Покрайна и заряза лозята в лозовите масиви между селата Гомотарци и Кошава, предаде репортер на "Фокус“

Президентът бе посрещнат с хляб и сол, кръшно хоро и изпълнения на ансамбъла за народни песни и танци "Дунав“ на площада в село Покрайна. Румен Радев поздрави с празника местното население и каза, че спазва обещанията си, които е дал миналата година на кмета на Покрайна, да дойде на празника Трифон Зарезан и заедно да почетат един традиционно, чисто български празник за поколения българи. Президентът подчерта, в словото си че " този празник ни свързва с вкоренената почит към земята, към земеделския труд. А от предците знаем, че хубавото вино става бавно, с много труд и се изиска усърдие, постоянство и всеотдайност. Лозята се гледат много трудно, но бързо прорастват. Буренясват, ако няма грижи за тях. И нашата история ни е научила, че така е и с държавата.  Защото свободата, справедливостта, демокрацията, благоденствието, изискват нашата ежедневна грижа, усилия и непримиримост. Затова е и нашата обща борба за справедливост. За да няма повече кражби на обществен ресурс и за да може средствата да стигат и до вас. Борбата е и за кадърно производство и управление. За да може да има възможност за работа на всеки.  И трудът на всеки да му гарантира достойно съществуване“.

След празника на площада в село Покрайна, държавният глава взе участие в традиционния ритуал по зарязване на лозята в лозовите масиви между селата Гомотарци и Кошава. След отслужения водосвет за празника от видинският митрополит Даниил и отправените поздравления от собствениците на близо 2000 дка лозови масиви, Румен Радев се обърна с поздрав към присъстващите.  Той отбеляза, че "в лозараството са нужни поколения за да се разгадаят тайните на доброто, на качественото вино. За да се даде продукция на световно ниво. За щастие през последните години на много места в България, както и тук, започнаха да се възраждат вековните традиции в лозарството и винарството. Благодарение на родолюбиви и предприемчиви българи, които дават всичко от себе си за да утвърдят България като място, където се произвеждат качествени вина и се развива се винен туризъм. Хора, които дават перспектива за поминък на целия регион. Днес сме именно на едно такова място. Защото аз не мога да се примиря, всички не можем да се примирим, с констатациите, че Северозапада е най-бедния край не само в България, но и в целия Европейски съюз. Това което виждам тук е огромен капитал“, каза в словото си Радев.

Президентът допълни още, че този потенциал тук, в този край, показва че регионът може да бъде развит и "наша задача е да направим всичко тези вековни традиции да се претворят в печеливша перспектива  за бъдещето, с поминък за целия регион и утвърждаване на България  като място, което може да има производство на световно ниво.“

Държавният глава, който бе  придружаван от съпругата си Десислава Радева, заедно със собствениците на лозовия масив първи зарязаха лозята. Той разгледа и експонираната на открито изложба за историята на винопоризводството във Видинския край, подготвена от Регионалния исторически музей във Видин, който днес отбелязва и Деня на българския археолог.

Десетки бяха  хората, които се снимаха за спомен с Президента.

Ирена Данаилова