Общинският съвет в Дупница ще проведе редовно месечно заседание, съобщиха за "Фокус“ от местния парламент. Заседанието е насрочено за 10.00 часа. В предварителния дневен ред са включени 26 докладни записки.

На заседанието съветниците трябва да гласуват предложение, направено от кмета на Дупница, касаещо поемане на краткосрочен общински  дълг за финансиране на просрочени задължения на "Водоснабдяване и канализация – Дупница“. Заемът ще бъде до 500 000 лева.  

На основание чл.68 ал.1 от Правилникa за организацията и дейността на Общински съвет Дупница, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, представям настоящата докладна записка за приемане на мерки за защита на гражданите и бизнеса в Община Дупница и справяне с икономическите последици вследствие усложненото финансово състояние на "ВиК- Дупница" ЕООД.

Към момента дружеството е в лошо финансово състояние, като има издаден протокол от НАП за действия по изпълнение на публичните вземания.  Неплатените и просрочени публични вземания са в особено голям размер - 723 342 лева. Допълнително дружеството има просрочени задължения. Наложен е и запор от НАП по сметките на дружеството, което възпрепятства текущата оперативна дейност в сектора, както и е застрашено самото съществуване на "ВиК- Дупница".

Това поставя във висок риск качеството на предлаганата от оператора услуга по водоснабдяване на населението и бизнеса, като може да доведе и до прекратяване на услугите по водоснабдяване и отстраняване на аварии в цялата община.

Община Дупница не разполага със свободен финансов ресурс за оказване на необходимото съдействие, а финансовите институции отказват отпускане на заем на дружеството. За намиране на положително решение и изход от ситуацията са проведени допълнителни срещи с финансови институции, като една от тях е проявила интерес за отпускане на необходимите средства, ако получател на кредита е община Дупница. По този начин ще се осигури наличие на ликвидни средства, които общината, като едноличен собственик на водното дружество, вече ще може да му предостави на чрез допълнителната парична вноска.   

Венцеслав ИЛЧЕВ