Община Дупница се включи в Национална кампания срещу насилието над и между деца под надслов "Бъди смел, бъди добър!“, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Инициативата е на Държавната агенция за закрила на детето и предвижда разнородни събития в подкрепа на каузата в цялата страна.

Ученици от ПГ "Христо Ботев" засадиха фиданки на детската площадка срещу Дома на техниката.

Идеята е да се привлече вниманието на обществеността към каузата на кампанията и същевременно да се ангажират подрастващите към опазване на околната среда, грижа и свързване с природата.

Кампанията "Бъди смел, бъди добър!“ се осъществява в изпълнение на плана за действие на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2023 – 2026 г.)

Целта на инициативата е да покаже съпричастността на всички институции за превенцията на различните видове насилие и усилията им за гарантиране правото на закрила от насилие на всички деца.

Зам.-кметът на община Дупница Валентина Караганова заяви: "Днес, засаждайки тези дървета, ние поемаме един ясен ангажимент да работим за свят без насилие, да се опитваме всички заедно да изграждаме общество, което да гарантира и защитава правата на всяка дете. Това е поредната инициатива от кампанията, следващата ще бъде на 20 ноември и ще е свързана с 35-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето."

Тя благодари на Държавно горско стопанство - Дупница за предоставянето на фиданките - американски червен дъб.

Под мотото на кампанията преминаха и спортни активности на открито с участието на образователни институции и спортни клубове, които се проведоха в края на септември на площад "Свобода".