Дупница отбелязва своя празник, предаде "Фокус“. Тази година тържествата преминават в рамките на три дни. Те започнаха на 18 октомври и ще продължат до 20 октомври, а програмата включва различни събития.

19 октомври – Денят на Свети Йоан Рилски, е определен за празник на град Дупница с Решение 11 на Общинския съвет от 23 март 1995 година.

Днес официалното честване ще започне с церемония по издигане знамето на Република България. Ще последва празничен водосвет, а след това и тържествена сесия на Общинския съвет.

Шестима видни дупничани са номинирани за званието "Почетен гражданин на Дупница" и удостояване с отличието "Почетен знак на Община Дупница“.

Легендата в българската популярна музика Леа Иванова, родена на 13 август в Дупница, е предложена посмъртно да бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Дупница“. Другите две предложения за носители на това звание са проф. д-р м.н. Михаил Радев Александров и доцент Мария Витошанска.

За удостояване с отличието "Почетен знак на Община Дупница“ са предложени Димитър Димитров, Кирил Чолаков и Юлиян Манов.

От 13.00 часа на площада ще има концерт на местни самодейни състави под надслов "Моят град празнува“. За 15.00 часа е предвидена кръгла маса на тема "Житие и духовен път на Свети Йоан Рилски – Чудотворец“. Концертът на групата Б.Т.Р е с начало 19.30 часа. Подравящият певец ще бъде Калоян Николов – Калата.

Празничната програма ще продължи на 20 октомври.