Повече от триста души са се опитали да преминат нелегално южната граница на Румъния през последната година, като повечето от тях, а именно 123, са преминали през ГКПП Гюргево. Мигрантите най-често са от Сирия, Ирак и Мароко, предаде Аджерпрес.

"През първите 11 месеца на 2023 г. са разкрити 313 лица, които са се опитали да преминат незаконно държавната граница с Румъния, като повечето от тях са разкрити на ГКПП Гюргево, съответно 123 лица, и на ГКПП Калафат, респ. 114. Миграционният феномен в зоната на отговорност на ITPF Гюргево се характеризира през 2023 г. с опита на чужди граждани от трети страни да преминат незаконно границата, използвайки различни методи: или чрез укриване на хора в транспортни средства, заобикаляйки гранични пунктове или чрез използване на фалшиви или фалшифицирани документи за пътуване, незаконно преминаване, незаконен престой. Във всички случаи откритите лица са поети от българските гранични власти въз основа на споразумението между двете държави", каза говорителят на ITPF Гюргево Ралука Стан пред медията.

Най-значимите случаи са регистрирани в PTF Гюргево през юни 2023 г., когато 28 сирийски граждани са открити укрити в камион, натоварен със зеле, управляван от турски гражданин, а през юли - 31 чужди граждани са били в камион с домати от Турция, идващ за Румъния. 

В зависимост от националността, повечето от тези, които са се опитали нелегално да влязат в Румъния през южната част на Румъния, през последната година са сирийци, съответно 222 души, 30 граждани на Ирак, 18 на Мароко, но има и мигранти от Ливан, Иран , Палестина, Афганистан.