Дългоочакваният ремонт на водопроводни мрежи в Свищовско започна. Очаква се с него частично да бъде решен проблема с безводието в региона, предаде кореспондент на "Фокус“.

Средствата в размер на около 600 хиляди лева ще бъдат вложени в две от селата, в които положението беше най-трагично – Червена и Горна Студена. С тях ще бъдат извършени аварийно-възстановителни работи и реконструкция на напорен и хранителен водопровод. Първото населено място получава 266 667 лева, а второто 311 667 лева.

Ремонтът предвижда подмяна на старите азбесто-циментови тръби с нови полиетиленови тръби висока плътност, предназначени за високо налягане 10 атм., които са с обща дължина 1290 метра за село Червена и 2117,8 метра за село Горна Студена. Новите трасета на водопроводите ще бъдат изградени успоредно в непосредствена близост до съществуващите.

Ремонтите целят да възстановят водоснабдяването на населените места и да занижат загубите на вода, които са вследствие на остарялата водопреносна мрежа. По данни на ВиК "Йовковци“ ООД, в двата довеждащи водопровода възникват чести аварии, чието отстраняване е допълнително затруднено в участъците със стръмен и скалист терен и земеделски посеви. Загубата на вода в довеждащата и разпределителната мрежа и на двете села е в порядъка на 95%.

Извършването на ремонтите е от жизнена необходимост за населението на двете свищовски села, но реализирането им не беше по силите на общинския бюджет, затова Общината настояваше пред държавата да се намеси. С изграждането на новите водопроводни трасета ще се предотвратят честите аварии, ще се оптимизира използването на водните ресурси и ще се задоволят потребностите на населението от вода за питейни и битови нужди.